Kristne vejrer troldeblod

Der er godt 2350 kirker i Danmark. 80 procent af danskerne er medlem af den evangelisk-lutherske folkekirke. Den er endvidere så privilegeret, at den ifølge Grundloven skal understøttes af staten, og at landets monark skal være medlem heraf. Som den eneste religiøse institution har folkekirken desuden sin egen uddannelse på universitetet såvel som sit eget ministerium i regeringen. Endelig er kristendommen verdens største religion med over to milliarder tilhængere, hvilket ikke mindst er et resultat af kristne landes kolonisering og mission.

Men denne spektakulære indflydelse er ikke nok for alle. Den 27. april kunne landets medier berette om, at kristne har været på troldejagt i Vejen. En tegning af skulpturen ”Trold, der vejrer kristenblod” skulle efter planen have prydet et otteetagers nybyggeri, men nu har kommunen taget ideen af bordet. På trods af at skulpturen har været byens vartegn siden 1924. Hvorfor? Jo, fordi en gruppe kristne (bl.a. Indre Mission) opfattede tegningen som ”et billede på en decideret kristenforfølgelse”.

Begrundelsen er ikke blot en propagandistisk overdrivelse, men rent sludder. Ikke blot findes der fra virkelighedens verden ikke et eneste eksempel på, at folketroens og eventyrernes trolde har forfulgt kristne. Der har i virkelighedens verden mig bekendt heller aldrig været nogen, der har anvendt trolden som symbol i kristenforfølgelsens tjeneste.

Faktisk er der gode grunde til at vende kikkerten mod kirken selv. Det er således tvivlsomt, om der findes nogen semimytologisk figur, der historisk har bidraget til mere blodsudgydelse og undertrykkelse end netop Kristus. Kommer trolden med på en top 1000? Det er også tvivlsomt, om der findes noget skrift, der historisk har legitimeret eller inspireret til mere blodsudgydelse og undertrykkelse end netop Bibelen. Tænk blot på inkvisitionen, heksebrændinger, korstogene, antisemitisme, kolonisering, tvangsomvendelser, censur, diskrimination af homoseksuelle og forbud mod ”hedenske” religioner. Kommer Asbjørnsen og Moes eventyr med på en top 1000?

I betragtning af, at kristne fanatikere nu har vejret troldeblod, kunne man spørge: Hvad bliver det næste, der skal fjernes? Den farlige Troldepus fra landets kommunebiblioteker? Den frygtindgydende Krøllebølle fra Bornholm? Jeg mener – den kristne kirke herhjemme er jo truet på livet, ikke sandt?

Troldesagen i Vejen ville have været en ren vittighed, hvis ikke den vakte mindelser om mørke kapitler af kirkens historie.

 

Jens-André P. Herbener

Postdoc, cand.mag., mag.art.